Új Lime rollerek

Redditen posztolt egy hozzászóló pár képet és sok információt a Lime elektromos rollermegosztó új rolleréről. Az író egy, a Lime-mal szomszédos irodában dolgozik, ezért volt lehetősége közelebbről megnézni az újdonságot.

A leírásból rengeteg részletre fény derül (tömeg, kialakítás, stb.), a legfontosabb fejlesztésről viszont a Wired cikkében lehet olvasni:

a Lime (és a többi rollerkölcsönző cég) pontosan tudja, hogy a jövőjük elsősorban nem is a felhasználókon múlik, hanem a teljes városi közösségen belüli elfogadottságukról. Emiatt a róluk kialakult képre nagyon kell figyelniük, és rengeteg munkát tenniük abba, hogy az kedvező legyen.

Ennek viszont a legnagyobb akadálya az utcákon szanaszét hagyott roller-rengeteg. Járda közepén, utcasarkon, út szélén, stb. mindenhol rollerbe lehet botlani, aki járt már rollerkölcsönzős városban, tudja, hogy ez a szolgáltatás árnyoldala.

A parkolás továbbfejlesztése

A legjobb persze az lenne, ha a felhasználók használnák a józan eszüket és csak az rollerezne, akinek volt gyerekszobája. A B terv az, hogy megpróbálják rákényszeríteni őket a kölcsönző cégek, hogy normális módon parkolják le a rollereket.

Ennek megoldására Bluetooth és NFC technológiák segítségével olyan algoritmust építenek be a közeljövőben az új rollerekbe, ami arra készteti a felhasználót, hogy "szigetet" építsen a rollerekből. Ha egy roller érzékeli, hogy van egy másik leparkolt roller a közelben, akkor csak úgy engedi a parkolást, ha annak a közelében, párhuzamosan helyezik el.

Első hallásra rengeteg kérdés merül fel, de lehetséges, hogy ez lesz a jó irány. A MOL Bubi bicikli kölcsönzője a ló másik oldala, ott csak az előre kiépített dokkolókban lehet hagyni a járműveket. Ez a rollerkölcsönzés last mile commute filozófiájával eléggé szembe megy, illetve a kezdő infrastruktúra kiépítése sem reális egy független szolgáltató számára.

uj-lime-3.jpg

Lime 3. generáció

A Lime nagyrészt a Segway által gyártott Ninebot ES2-t használja, saját igényei szerint átalakítva. A most következő modell már a 3. generációs Lime roller lesz, a hírek szerint négy különböző gyártó készíti majd őket a Lime specifikációi szerint.

A tervezésnél a cél illetve elvárás az volt, hogy a rollernek legalább 1 év használatot ki kell bírnia. Ez a Lime szerint a mostani modelleknél csak 6 hónap, egyes források szerint viszont inkább 60 nap körül van.

A főbb tulajdonságok a reddit poszter leírása és a hivatalos sajtóanyagok alapján:

Méret

Az új roller nagyon nehéz lesz, de nagyon strapabíró is. A sajtóanyagok szerint kb. 25kg, a reddites szerint inkább 35kg. A hasmagassága a 2. generációénál kicsit nagyobb, a kormány alacsonyabb, a lábtartó szélesebb, de rövidebb lesz (hátha így nem akarnak majd annyian párosával rollerezni).

Futómű, fék

Dupla első lengéscsillapítót kapott, a kerekek egy kicsit nagyobbak lesznek, ráadásul a reddit bejegyzés szerint esélyes, hogy pneumatikusak; mindenesetre jobban tapadnak majd a kerekei, mint a mostani modellnek. Hátsó felfüggesztést viszont nem kapott.

A fékek jók, könnyen és pontosan adagolhatóak.

Elektronika

A motor még erősebb lett, de ugyanúgy 25km/h-nál tilt. A magyarországi szabályozás még nem kialakult, de mint az indexes cikkből kiderült, a rendőrség a nem csak a végsebességre, hanem a motorteljesítményre is koncentrál. Ettől eltekintve az erősebb motor hasznos az emelkedőkön, ott a mostani Lime-ok eléggé szenvednek.

A világítást dupla LED lámpával oldották meg elöl, a tesztelő szerint nem rossz, de azért van jobb is.

Az akkumulátor is megerősödott, a mostanihoz képest kb. 20%-kal nagyobb hatótávval lehet számolni. Fontos változás, hogy az új modellben már nem a kormányra szerelik az akku-bővítményt, hanem a teljes akkukészlet a fellépőbe van beépítve, vagyis sokkal lejjebb lesz a súlypont.

Másik jó hír (leginkább a juicereknek, vagyis azoknak, akik a Lime rollerjeit töltögetik éjszakánként), hogy az akksi kivehető és cserélhető, nem kell majd az egész rollert hazaszállítani.

A végére az utolsó jó hír: elméletileg teljesen vízálló lesz, tehát nem csak a fröccsenés ellen védett, hanem akár vízbe is lehet meríteni, kibírja. Nyilván nem ajánlott felhasználási mód, mindenesetre ezen a téren is rengeteget fejlesztettek.

Mikor érkezik?

A Lime novemberben kezdi el üzembe állítani az új modelleket, azokban a városokban, ahol ez után vezetik be a szolgáltatást, már rögtön a 3. generáció fog érkezni.

Címkék: roller Lime