Csődöt jelentett az Inboard

inboard-m1.jpg

Csődöt jelentett a Santa Cruz-i székhelyű Inboard elektromos gördeszka gyártó - tette közzé nyílt üzenetben a Ryan Evans, cég vezérigazgatója.

A 2015-ben alapított Inboard az M1 gördeszkájával a prémium kategóriában játszott: rejtett akku és vezérlés, cserélhető akku, beépített lámpa, az átlagosnál sokkal alacsonyabb tömeg (6.5kg) és mobilapplikáció tette vonzóvá a terméket. Emellett a hub motorok alkalmazásának az egyik úttörői is voltak.

Az Inboard projekt a Kickstarteren indult, akkor 400.000 dollárt gyűjtöttek be a támogatóktól, majd 2016-ban további 750.000 dollár befektetés érkezett a Shark Tank műsorán keresztül (ez Magyarországon a Cápák közt néven futott).

A cég egyébként utoljára 2017-ben kapott nagyob tőkeinjekciót, 8 millió dollár értékben az Upfront befektetési cégtől.

Az Inboard csődjéhez egy rosszul végződött terjeszkedés vezetett: egy európai rollerkölcsönzővel leszerződtek nagy mennyiségű roller gyártására - ez volt az Inboard G1. Az európai szabályozás viszont épp csak kialakulóban van, ezért a megrendelő többszöri változtatásokat igényelt, ez pedig jelentősen meghosszabbította a termékfejlesztéshez és a gyártáshoz szükséges időt és költséget.

Sajnos a befektetők egy ponton túl nem finanszírozták tovább a hasznot egyelőre nem hozó projektet, és a cég vagyonának az értékesítése mellett döntöttek.

Az Inboard G1, ami végül nem került piacra:

inboard-g1.jpg